Newsletter

Νίκος Πολύζος

ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ » ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ|ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ » ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ

  • Νίκος Πολύζος
    Νίκος Πολύζος

Ο Νίκος Πολύζος είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Διπλώματος Διετούς Μετεκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής (Διδασκαλείο Πανεπιστημίου Κρήτης) και Πιστοποιητικού Ετήσιας Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα Δημιουργική Γραφή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει ασκήσει τα καθήκοντα του Διευθυντή στο Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης Αττικής (2007-2009)και τα καθήκοντα του Υπευθύνου Αγωγής Υγείας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (2004-2007).

Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά : Αλεβεβάν , Ανατολικός , Γραφή, Μανδραγόρας , Νέα Εστία , Νέο Επίπεδο , Οδός Πανός , Ομπρέλα , Πλανόδιον , Προσωπείο, Ρεύματα , Ρόπτρο του Βόλου, Ύφος , καθώς και στις ανθολογίες ποίησης Η γεωμετρία μίας αθέατης γενιάς ,εκδ. Μανδραγόρας,2002 , Συμπόσιο Ποίησης - Μια ανθολόγηση , εκδ. Πανεπιστήμιο Πατρών , 2005 ,Ανθολογία Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕ΄ Συμποσίου , εκδ. Περί Τεχνών, 2006, Ημερολόγιο Κι εγώ θα σ΄αγαπάω κάθε μέρα , εκδ. Εμπειρία Εκδοτική 2009 .

Από μικρός ξεκίνησε να γράφει στίχους και σε ηλικία 16 ετών πρωτοπαρουσιάστηκε στίχος του στη στήλη του Θεόδωρου Δερβενιώτη "Θέλεις να γίνεις στιχουργός;", στο περιοδικό Ντομινό .

Οι πρώτοι του στίχοι μελοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του Β΄Προγράμματος "Το Μουσικό Εργαστήρι του Δεύτερου" με τον Γιώργη Αραπάκη,σε σύνθεση και ερμηνεία του ίδιου , και "Σάββατο χωρίς αιτία" με παρουσιαστές την Ελένη Ερήμου και τον Γιάννη Καλαμίτση ,σε σύνθεση Σάκη Τσιλίκη και ερμηνεία Γιώργου Πολυχρονιάδη .Στίχοι του παρουσιάστηκαν και στην εκπομπή του TOP FM "Ελλάδα τα ταλέντα σου" του Σταμάτη Κραουνάκη και "Ανοιχτό Παράθυρο" στο ραδιοφωνικό σταθμό Δίαυλος 10 με τον Μαρίνο Διώτη .

Συμμετείχε επίσης στις συλλογικές εκδόσεις Στιχόραμα 1995 και Στιχόραμα 1996. Έχει βραβευτεί με το 2ο και 3ο Βραβείο στίχου στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης και Στίχου που διοργανώθηκε από το Ωδείο Φουντούλης το 2005 .

Η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία γίνεται το 2007 , στο δίσκο "Απ΄την αρχή". Τραγούδια του ερμήνευσαν η Χρυσούλα Σταύρου, ο Ηλίας Κλωναρίδης και ο Θοδωρής Καζάκος , σε μουσική Γιώργου Τζωρτζή, Νίκου Χριστοδούλου και Πάρη Καμπούρογλου.

Το 2008 συμμετέχει στο δίσκο "Σαν τραγούδι παλιό", με ερμηνευτές τον Σταύρο Αβράμογλου και τηΒάσια Ζήλου και μουσική του Αντώνη Πολίτη ,του Γιώργου Τζωρτζή και του Γιώργου Παππού.

Την ίδια χρονιά γράφει στίχους στον προσωπικό δίσκο της Μαρίας Φωτίου " Αχ, καρδιά μου μπορείς"σε μουσική του Γιώργου Δεσποτίδη. Τα τραγούδια του δίσκου παρουσιάστηκαν στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας , καθώς και σε πολλές μουσικές σκηνές .

Το 2009  κυκλοφόρησε μία νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Νύχτα Ανώνυμη" στην οποία έχει γράψει τους στίχους σε 5 τραγούδια σε μουσική Βασιλείας Μπούρα και ερμηνευτές τον Κώστα Αντύπα, τον Μανώλη Χατζημανώλη και την Ελένη Δεΐση.

 

Δείγματα γραφής:

"Πώς αδειάζουν κι αυτά τα πακέτα

στο cd ξενυχτά η Αρλέτα

σε μια νύχτα κι αυτή βροχερή

έχουν πιάσει οι φίλοι λιμάνι

σκουριασμένο στην άκρη φουστάνι

όλο αργεί , όλο αργεί η γιορτή".

 

"Τσαλακωμένες Κυριακές

με ένθετα κι εφημερίδες

πικρός που έγινε ο καφές

αχ δεν με ξέρεις δεν με είδες.

Το σώμα σου γερμένο στο κρεβάτι

κι εγώ απελπισμένος ναυαγός

που πίστεψε πως βρήκε το κατάρτι

και ένιωσε τι σήμαινε βυθός "

 

"Κι αν έξω έπιασε βροχή

στεφάνι από σταγόνες έχεις

σαν άγγελος και σαν θεός

την αμαρτία την αντέχεις".