Συνέντευξη Ιανός
ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΗ » Συνέντευξη Ιανός
Λάκης Χαλκιάς:
Ο Ελληνισμός «τρέφεται» με τα τραγούδια για να μείνει όρθιος
«Μνήμες της ξενιτιάς και της προσφυγιάς»
Ο τίτλος αυτός της παράστασης που θα παρουσιάσετε στον φιλόξενο μουσικό χώρο του ΙΑΝΟΥ πώς προέκυψε;
Από τα δέκα μου χρόνια που έφυγα από τα Γιάννενα και ήρθα στην Αθήνα και εγκαταστάθηκα, για να βρούμε μια καλύτερη ζωή, ήδη ήμουνα ένας εσωτερικός μετανάστης. Όταν απολύθηκα από το στρατό μετά από ένα χρόνο έφυγα κι εγώ όπως τόσοι και τόσοι συνέλληνες το 1967, στον Καναδά και μετά στην Αμερική δουλεύοντας ως μουσικός - τραγουδιστής, σε διάφορα Ελληνικά κέντρα διασκεδάσεως για τέσσερα χρόνια, ζώντας από κοντά τον καθημερινό αγώνα και την αγωνία των ξενιτεμένων μας να καλυτερέψουν την ζωή τους και να κάνουν με λίγα λόγια την τύχη τους. Όταν γύρισα στην Ελλάδα το 1971-72, συνάντησα τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ένα βράδυ στη μπουάτ «ΚΥΤΤΑΡΟ», όπου με τον Σαββόπουλο, συνεργάζονταν ο πατέρας μου Τάσος Χαλκιάς συνοδεύοντας με το κλαρίνο του τη Δόμνα Σαμίου, και μετά έπαιζε και μερικά σόλα δικά του.
Η συνεργασία μου με τον συνθέτη ξεκίνησε με ένα τραγούδι από το έργο: «Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» του Γιώργου Σεφέρη, και το θαυμάσιο ποίημα «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» και μετά από ένα χρόνο ο Μαρκόπουλος μου ετοίμασε το έργο «Μετανάστες», σε στίχους του μόλις λίγων ημερών εκλιπόντος και αξέχαστου Γιώργου Σκούρτη. Μέσα σε αυτά τα τραγούδια γύρισαν στο μυαλό μου όλα αυτά που είχα γνωρίσει με την δική μου ξενιτιά, και ύμνησα τους αγώνες, τους πόθους, τη νοσταλγία, την αγάπη των ξενιτεμένων μας και την ατέλειωτη προσμονή για την ώρα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Έβγαλα ασυναίσθητα όλες εκείνες τις καταστάσεις που βίωσα τα τέσσερα αυτά χρόνια της αναγκαστικής ξενιτιάς μου γιατί κι εγώ έφυγα επειδή για κάμποσο καιρό, ήμουνα οργανωμένος στους Λαμπράκηδες και η φυγή μου τον Σεπτέμβριο του 1967 ήταν απαραίτητη γιατί άρχισαν να με ψάχνουν.
Την ξενιτιά την έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού, και ένιωσα την ανάγκη με τους καιρούς που ζούμε, όπου ο Έλληνας για άλλη μια φορά αναζητάει την τύχη στα ξένα, να μιλήσω με τα τραγούδια που τραγούδησα, αλλά και τα τραγούδια που έχουν γράψει και οι άλλοι μεγάλοι μας δημιουργοί στην κάθε εποχή που έζησαν και όπως τους αναφέρω στο πρόγραμμα. Γιατί πιστεύω ότι όλοι μας με αυτό το υλικό της ξενιτιάς και της προσφυγιάς που τα ζήσαμε και εξακολουθούμε να τα ζούμε στο πετσί μας παίρνουμε δύναμη και θάρρος για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε μέσα από την καθημερινότητα μας, αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και τους διπλανούς λαούς που γενοκτονούνται και να ξεριζώνονται από τον τόπο τους, για να γλυτώσουν από τη δυστυχία και το θάνατο. Όπως και εμείς και πριν και τώρα.
Πιστεύω πως αυτές τις δυο μέρες, οι φίλοι μας που θα έρθουν να μας ακούσουν με τα τραγούδια αυτά θα πάρουν ανάσες ζωής και θάρρος για να ξεπεράσουμε όλη αυτή την οδυνηρή οικονομική κατάσταση που ζούμε σήμερα.
Γνωρίζοντας ότι ολόκληρος ο Ελληνισμός από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα, έχει ανατραφεί να ζει και να τρέφεται πνευματικά με τις τραγωδίες και με τις κωμωδίες. Με τα μοιρολόγια, αλλά και με τραγούδια όλων των εκφάνσεων της ζωής του, γιατί είναι αυτά που αναβλύζουν σαν μια ατελείωτη πηγή την ίδια τη ζωή, για να μείνει όρθιος.
Όλοι εμείς οι άξιοι συνεργάτες μου κι εγώ τους περιμένουμε τους φίλους μας να γίνουμε μια παρέα, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να ξαλαφρώσουμε από όλο αυτό το βάρος της καθημερινότητάς που κουβαλάμε.