Newsletter

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

  • ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ
    ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 1959 συνθέτει τα Τρία σκίτσα για χορό που ηχογραφούνται και μεταδίδονται από την τότε συμφωνική ορχήστρα της ΕΙΡ. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό.

Απεβίωσε από καρκίνο στις 10 Ιουνίου 2023,στο Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα»

-------------------------------------------------------

Αγαπημένοι μου Φίλες και Φίλοι 

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να εκφραστώ αυτές τις τόσο  δύσκολες στιγμές που περνάω, μαθαίνοντας χθες το βράδυ, ότι έφυγε από κοντά μας ο κορυφαίος Έλληνας Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

Είμαι συντετριμμένος και νιώθω να έχει ξεκολλήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την καρδιά μου, όσο σκέφτομαι ότι δεν θα ξανά ανταμωθούμε να πούμε τα δικά μας και ότι κόπηκε οριστικά και αμετάκλητα το νήμα της συνεργασίας μας.

     Με το Γιάννη Μαρκόπουλο μας ένωσαν 50 χρόνια συνεργασίας και φιλίας και που τελικά ευτύχισα να είμαι ένας από τους κύριους εκφραστές των έργων του.   

      Ως ένδειξη αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, γιατί με τα τραγούδια του, που μας εμπιστεύτηκε και τραγουδήσαμε, μας αναγνώρισε όλος ο κόσμος. 

      Έτσι κι εγώ σήμερα με τα λόγια μου αυτά, θέλω να υπογραμμίσω μια πτυχή της μουσικής προσωπικότητας του Έλληνα Μουσουργού Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία δίνει και το στίγμα της σπουδαιότητας της συμμετοχής μας, σ’ αυτή τη επική διαχρονία.

      Ο Γιάννης Μαρκόπουλος  είναι ο  μοναδικός Έλληνας συνθέτης που ανέδειξε το ηρωικό στοιχείο μέσα στη σύγχρονη παγκόσμια μουσική σκέψη, ως μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τις εκφάνσεις του σύγχρονού ανθρώπου.

 

      Το έργο του  ως τεράστια παρακαταθήκη,  είναι μάθημα μέγιστο και συνάμα αισθητικό και αξιακό φρόνημα μπροστά στην ευτέλεια, στην παρακμή και τη μιζέρια των καιρών μας.

    Τα θερμά μου Συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια του, και τις εγκάρδιες ευχές μου, για δύναμη και κουράγιο!

   - Γιάννη Μαρκόπουλε Αγαπημένε φίλε, συνεργάτη και δάσκαλε, καλό σου ταξίδι εκεί που πας, ο δρόμος σου να είναι στολισμένος και γεμάτος μελωδίες από τα τραγούδια σου. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!