Newsletter

Λεβέντικες Καρδιές

ΝΕΑ CDs » Λεβέντικες Καρδιές

Λεβέντικες καρδιές

2008  leventikes kardies xalkias 2Ερμηνεύει ο Λάκης Χαλκιάς. Νέο CD «Λεβέντικες καρδιές» από Χαλκιά & Κορακάκη «Τα λαϊκά είναι κόκκινο πανί για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις» Λάκης Χαλκιάς - Βαγγέλης Κορακάκης συνυπάρχουν για πρώτη φορά δισκογραφικά με τις λαϊκές «Λεβέντικες καρδιές» και στο πάλκο.

«Λεβέντικες καρδιές»
Μια τυχαία συνάντηση κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ του Λάκη Χαλκιά με τον λαϊκό συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη στο «Χαμάμ», δυο ζεστές κουβέντες που αντάλλαξαν («Λάκη, πώς και δεν έχουμε συνεργαστεί ακόμη;») και γεννήθηκε ο δίσκος «Λεβέντικες καρδιές».

2008  leventikes kardies xalkias 2«Ο δίσκος αυτός», λέει ο Λάκης Χαλκιάς, «δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας και περισσότερο οι νέοι δημιουργοί για να έχει συνέχεια η λαϊκή μας μουσική. Ο Βαγγέλης Κορακάκης κι εγώ, δηλώνουμε "παρών" από αυτό το μετερίζι της λαϊκής μας μουσικής». «Είναι ένας καθαρά λαϊκός δίσκος με ερμηνευτή τον Λάκη Χαλκιά, έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Βαγγέλη Κορακάκη. «Όλη η διαδικασία ήταν αυθόρμητη, δεν έγινε πάνω σε εμπορικές συμφωνίες. Κάναμε μια δουλειά για να είμαστε εμείς υπερήφανοι, να έχουμε το κεφάλι ψηλά». Ο ίδιος πάντως επιμένει μόνον λαϊκά. «Ο κόσμος έχει την αίσθηση και καταλαβαίνει την αλήθεια. Τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια δεν χρειάζονται μεγάλες σκέψεις. Είναι τραγούδια που αγγίζουν τον καθένα μας». Ο καθένας τους έχει γράψει τη δική του πορεία στο τραγούδι. Ο Λάκης Χαλκιάς (της μουσικής οικογένείας των Χαλκιάδων) με μεγάλη πορεία στο τραγούδι εδώ και 50 χρόνια (βρέθηκε παιδάκι στα πανηγύρια πλάι στον πατέρα του Τάσο Χαλκιά και αργότερα στα 16 του χρόνια στο πάλκο κοντά στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γιώργο Ζαμπέτα) έχει τρα γουδήσει από Δερβενιώτη μέχρι Σεφέρη. Ο Βαγγέλης Κορακάκης σε μια εποχή που το λαϊκό τραγούδι είναι... «κόκκινο πανί για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις», επιμένει μόνον λαϊκά, καταγράφοντας στη λαϊκή συνείδηση τραγούδια όπως τη «Σκέψη της τρελής», το «Πρώτο φθινόπωρο» και το «Πο τηράκι της καρδιάς», ενώ ο Λάκης Χαλκιάς θεωρεί ότι το λαϊκό τραγούδι «ζει σήμερα στο περιθώριο». Πληροφορίες To CD «Λεβέντικες καρδιές» (κυκλοφορεί από το «Δίκτυο», με εξώφυλλο Σπύρου Ορνεράκη) με 12 τραγούδια κυκλοφορεί. Από 22 Οκτωβρίου Χαλκιάς- Κορακάκης θα εμφανίζονται μαζί στο «Περιβόλι του ουρανού».
Ο Λάκης Χαλκιάς και ο Βαγγέλης Κορακάκης –καλλιτέχνες με τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία και κατάθεση στο λαϊκό τραγούδι– συμπράττουν για πρώτη φορά στη δισκογραφία, κι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός. Έντεκα τραγούδια και ένα οργανικό απαρτίζουν το δίσκο Λεβέντικες καρδιές, με το ερωτικό αλλά και το κοινωνικό στοιχείο στο επίκεντρο. Ο δημιουργός του Πρώτου φθινοπώρου και του Λαυρίου επιστρέφει με ωριμότητα και ματιά διεισδυτική, σε θέματα που πάντα τον απασχολούσαν, ενώ ένας μεγάλος ερμηνευτής αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν γνωρίζει όρια. «Το πρώτο τραγούδι που έμαθα στο μπουζούκι ήτανε Η φάμπρικα δε σταματά, του Μαρκόπουλου», λέει ο συνθέτης, εξιστορώντας το χρονικό της δισκογραφικής του συνάντησης με τον σπουδαίο ερμηνευτή. «Ξεκινώντας το δίσκο, κατάλαβα από την αρχή ότι έχω να κάνω με έναν πολύ μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή. Τα τραγούδια μου τα έλεγε όπως ακριβώς ήθελα. Με κοίταζε, με ψυχολογούσε και τα έλεγε. Έπαιρνε τη φωνή μου, σα να τα ‘λεγα εγώ. Αυτό με συγκίνησε• δείχνει έναν άνθρωπο που πραγματικά ξέρει να σέβεται τον δημιουργό. Ο Λάκης Χαλκιάς είναι ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια και ήθος, ένας μεγάλος τραγουδιστής που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του». Περιεχόμενα 01. Άνοιξη (2:40) 02. Το ζεϊμπέκικο του Παράσχου (2:54) 03. Να ‘σαι λεβέντης και ν’ αντέχεις (3:50) 04. Στην κρύα πόλη (3:27) 05. Βοτανικός (3:37) 06. Παράσταση (3:00) 07. Λεβέντικες καρδιές (3:52) 08. Ορκίστηκα (3:05) 09. Μεσημέρι Σάββατο (3:05) 10. Έτσι μου συμβαίνει (3:14) 11. Καρδιά μου παντοδύναμη (3:45) 12. Δειλινό στη Σέριφο (4:25) Στον πατέρα μου, Βασίλη Κορακάκη. Βαγγέλης Κορακάκης Συντελεστές Στίχοι-μουσική: Βαγγέλης Κορακάκης Ενορχήστρωση: Αλέξης Βάκης Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Κορακάκης: μπουζούκι, τζουράς Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, λαούτο, μπαγλαμάς Τάσος Αθανασιάς: ακκορντεόν Νεοκλής Νεοφυτίδης: πιάνο Γιώργος Φουντούκος: κιθάρα Αντώνης Κουλούρης: τύμπανα, κρουστά Μαριλίζα Παπαδούρη: τσέλλο Αντώνης Τζίκας: κοντραμπάσσο Φωνητικά: Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Βασιλής Κορακάκης, Παναγιώτης Τσίτσικας, Βαγγέλης Κορακάκης Επιμέλεια παραγωγής: Πάρης Μήτσου Ηχοληψία-μίξεις: Χαράλαμπος Κουρεντζής / Studio Αιολία Mastering: Μιχάλης Νικολούδης / Studio Αιολία Σκίτσο: Σπύρος Ορνεράκης Επιμέλεια εξωφύλλου-εντύπου: Σωτήρης Μπατζιάνας Φωτογραφίες: Γρηγόρης Τσίτσος / Φώτο Στεργιάκης.