ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΗ
2500 χρόνια Ελληνική μουσική
Όπως και του πατέρα του, έτσι και του Λάκη έρωτας είναι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, το καλώς νοούμενο δημοτικό τραγούδι, αυτό που διαπερνά μέσα από τη μακρόχρονη ελληνική παράδοση. Ο ίδιος είναι ταυτόχρονα εραστής τη γνήσιου βυζαντινού μέλους, που εκφράζεται καθαρά περισσότερον από χίλια χρόνια με την λατρεία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.
Ρήση του Λάκη Χαλκιά είναι, ότι το δημοτικό τραγούδι των Νεοελλήνων είναι δεμένο απευθείας με την αρχαιοελληνική μουσική, αρχής γενομένης από το έπος και ότι η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, επίτηδες επιμελημένη από τους Πατέρες της Εκκλησίας μέσα από τη σοβαρή ιερατική αρχαιοελληνική μουσική, την άλλως καλούμενη μεγάλη μουσική, απέκτησε δικό της ήθος και δομή ενταχθείσα στην τέχνη του υψηλού. Ώστε, το μεν νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι εφέλκεται από την αρχαιοελληνική μούσα, η δε λεγόμενη βυζαντινή μουσική, αν και είναι θεμελιωμένη στο μηχανισμό της αρχαιοελληνικής, αποτελεί, εν τούτοις, πλάσμα του χριστιανικού κόσμου της Ανατολής. Πλάσμα επιστημονικό, καλλιτεχνικό, εξελίξιμο. θείον είδος τέχνης η οποία έφθασε στο απόγειό της στους χρόνους ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επομένως η βυζαντινή μουσική εντάσσεται σε μιά ορισμένη εποχή ακμής, που έχει τις προεκτάσεις της.
Lifo
Music Paper
Στην 50χρονη παρουσία του στα μουσικά πράγματα, ο Λάκης Χαλκιάς σημάδεψε με τη φωνή του σπουδαίες ερμηνείες με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ήταν, άλλωστε, και ο ίδιος άνθρωπος και καλλιτέχνης που ποτέ δεν κρύφτηκε στα δύσκολα. Αντιθέτως, κυρίως, στις δύσκολες στιγμές έδινε το παρών στηρίζοντας το δίκαιο στο «αύριο και το χθες», πότε με το έντεχνο και λαϊκό «δρόμο» και πότε με τη στράτα της παράδοσης. Έχει, άλλωστε, αναλάβει το καθήκον να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα από την κληρονομιά της σπουδαιότερης φυσιογνωμίας της ηπειρώτικης μουσικής, του πατέρα του, Τάσου Χαλκιά. Με λόγο στιβαρό και ξεκάθαρο τοποθετείται στο MusicPaper.gr για τα φαινόμενα των καιρών μας. Γιατί δεν αντιδρά ο κόσμος σε ό,τι συμβαίνει κ. Χαλκιά; Υπάρχει αποπροσανατολισμός και φόβος λόγω των προβλημάτων που καθημερινά βιώνει ο κόσμος, όπως η υπερχρέωση, που δημιουργεί τον τρόμο για απώλεια των σπιτιών. Νομίζω πως πρέπει να ξαναθυμηθούμε πως ζούσαμε πριν από 30 χρόνια χωρίς όλες αυτές τις ψεύτικες πολυτέλειες και τα απατηλά όνειρα του καπιταλισμού Υπάρχει πολιτιστική αλλοτρίωση; Ναι, δυστυχώς, αλλά υπάρχει και κόσμος που αντιστέκεται. Ωστόσο, ο αποπροσανατολισμός που γίνεται με κατεύθυνση προς τη Δύση μας φέρνει ό,τι πιο σάπιο και χειρότερο.
MusicHeaven
Mας υποδέχτηκε στον προσωπικό του ζεστό χώρο, με εκατοντάδες δίσκους, βιβλία και μουσικά όργανα να μας περιτριγυρίζουν, μιλήσαμε για όλα αυτά που μας απασχολούν και σερφάραμε στο MusicHeaven…
Γράφει το μέλος Aνδρέας N. (antreas_dr)Ακόμα μένω στη γειτονιά που γεννήθηκα. Έκανα το χόμπυ μου επάγγελμα και προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα θετικά και με χαμόγελο. Δεν μου αρέσει η μουρμούρα, η γκρίνια και η μιζέρια. ...Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006 Τον Λάκη Χαλκιά τον γνώρισα πριν 12 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που με έκανε να αγαπήσω την παραδοσιακή μουσική! Δάσκαλος και φίλος, πάντα χαμογελαστός και ευδιάθετος, με φοβερή αίσθηση του χιούμορ, εξαιρετικά συνεργάσιμος και προσγειωμένος όπως αρμόζει σε έναν καλλιτέχνη του μεγέθους του.lifo.gr
Είναι ο Λάκης Χαλκιάς ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας τραγουδιστής; Μια επανεξέταση της «Φάμπρικας» θα μας βοηθήσει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους 21.2.2017 |
09:58 Tweet Send Mail SHARES 242 ΣΧΟΛΙΑ 3 Ο Λάκης Χαλκιάς δεν τραγούδησε το πολύ (σε ποσότητα) «έντεχνο» ρεπερτόριο, ώστε να περάσει «με το έτσι θέλω» και σε άλλες σφαίρες. Ούτε σπρώχτηκε ποτέ από κάποιαν εταιρεία ή από κάποιο μιντιακό μηχανισμό.
Από τον ΦΩΝΤΑ ΤΡΟΥΣΑ Χθες αναγκάστηκα ν' ακούσω ξανά τους θρυλικούς «Μετανάστες» [ΕΜΙ/ Columbia] του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, επειδή στην «αρχική σελίδα» μου στο facebook είδα κάποιον πολύξερο να υποτιμά την πρώτη εκτέλεση τού Λάκη Χαλκιά, ποστάροντας εκείνη τη «δεύτερη» και πολύ μεταγενέστερη τού Μητροπάνου και μαζεύοντας λάικ με τη σέσουλα. Τα πήρα. Ήθελα να του απαντήσω, αλλά ο τύπος δε δεχόταν σχόλια από «μη φίλους», επειδή, προφανώς, θέλει μόνο να τον χαϊδεύουν.
Διάλογος
* Η Ελλάδα σήμερα δεν εξάγει εργάτες, εξάγει επιστήμονες, κορυφαία μυαλά, που δεν βρίσκουν θέση και δουλειά
Συνεχιστής της παράδοσης των Χαλκιάδων ο Λάκης Χαλκιάς, ερμηνεύει εδώ και πενήντα πέντε χρόνια τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Τα πάθη, τα προβλήματα, αλλά και την αντίσταση του σε ό,τι τον καταπιέζει, τον προσβάλλει, τον φθείρει, τον οδηγεί στην απόγνωση, στην μιζέρια και την εξαθλίωση.
Βαθιά πολιτικοποιημένος δεν μένει ανεπηρέαστος από το κοινωνικό – πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου και του λαού του. Οι κουβέντες του κοφτές, «μαχαίρι» οι απόψεις και θέσεις που εκφράζει. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Λάκης Χαλκιάς μιλά για το χρέος των ανθρώπων του πολιτισμού να αντισταθούν στο εύκολο, στο εύπεπτο, σε ό,τι οδηγεί το λαό στην αποχαύνωση και στον εφησυχασμό.
Δισκορυχείον
Πριν λίγες ημέρες «αναγκάστηκα» ν’ ακούσω για κάποιο λόγο τους «Μετανάστες» [ΕΜΙ/ Columbia 2J 062-70135] του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Γιώργου Σκούρτη. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia στο διάστημα Μάιος-Ιούνιος 1974 (πριν την πτώση της χούντας δηλαδή) με ερμηνευτές την Βίκυ Μοσχολιού και τον Λάκη Χαλκιά και οργανοπαίκτες τους Κώστα Παπαδόπουλο μπουζούκι, Αριστείδη Μόσχο σαντούρι, Μάριο Κώστογλου κιθάρα, Χάρη Καλέα πιάνο, Νίκο Κεχαγιά μπάσο και Σπύρο Λιβιεράτο κρουστά. Το άλμπουμ ακούστηκε πολύ τους πρώτους μήνες (και τα πρώτα χρόνια) της Μεταπολίτευσης, βγάζοντας τραγουδάρες. Δύο τουλάχιστον απ’ αυτά τα κομμάτια συγκαταλέγονται (ας χρησιμοποιήσω τρίτο πληθυντικό) μεταξύ των ωραιοτέρων ελληνικών τραγουδιών πέραν από εποχές και είδη. Το συγκλονιστικό (για πόσα τραγούδια μπορείς να πεις αυτή τη λέξη και να έχει 100% νόημα;) «Μιλώ για τα παιδιά μου» με τη Βίκυ Μοσχολιού και το απίστευτο ζεϊμπέκικο «Η φάμπρικα» με τον Λάκη Χαλκιά.
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πώς αυτός ο μοναδικός τραγουδιστής, ο Λάκης Χαλκιάς, δεν αναγνωρίστηκε όσο και όπως θα έπρεπε όλα τα επόμενα χρόνια. Πώς και γιατί δεν θεωρείται ισάξιος δηλαδή ενός Ξυλούρη, ενός seventies Νταλάρα, μιας παντοτινής Μοσχολιού, ή έστω μιας Αλεξίου κι ενός Μητροπάνου. Αυτό εννοώ (και δεν αναφέρομαι στους ερμηνευτές της προηγούμενης γενιάς, στον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση κ.λπ.).Ελευθερία Ηπείρου
ME ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ
Ο Λάκης Χαλκιάς μιλά για τον πατέρα του και το δημοτικό τραγούδι, λίγες ημέρες πριν τη συναυλία – αφιέρωμα στον μεγάλο Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά που θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο θέατρο της Ε.Η.Μ. στα Ιωάννινα.
Γράφει ο Αποστόλης Τζελέτας
Η συναυλία της Πέμπτης στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννενα για την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Τάσου Χαλκιά, ήταν απλά η αφορμή για τη συνέντευξη με το γιό του, τον γνωστό τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, ένα ηπειρώτικο γλέντι και όχι μνημόσυνο όπως λέει και
ο ίδιος ο Λάκης Χαλκιάς, ωστόσο δε θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο σε αυτό.
Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσεις με έναν από τους λίγους εναπομείναντες γνήσιους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης, είναι φυσικό και επόμενο να θέλεις να έχεις την δική του οπτική γωνία για αυτό που σήμερα ονομάζουμε παραδοσιακή μουσική, για τους ανθρώπους που την υπηρετούν, αλλά και για τα πανηγύρια. Η έκπληξη είναι δεδομένη όταν έρχονται απαντήσεις, που δεν είναι «στρογγυλεμένες», αλλά βγαίνουν κατευθείαν από την ψυχή του Λάκη Χαλκιά, που και άποψη έχει για το χώρο που υπηρετεί, και – το κυριότερο – δε διστάζει να την εκφράσει.Κουβαλάτε ένα βαρύ όνομα. Αισθάνεστε τυχερός για το ότι είστε ο συνεχιστής μιας μουσικής κληρονομιάς πολλών δεκαετιών ή η ευθύνη βαραίνει στις πλάτες σας;
Η Γνώμη
Με αφορμή την συναυλία που θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. στον Φρόντζο για τα 20 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο γιός του Λάκης Χαλκιάς συνάντησε σήμερα το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλλάδιον» τους πολιτιστικούς συντάκτες των ΜΜΕ των Ιωαννίνων.
Είπε ότι είναι συγκινημένος που θα ξανά τραγουδήσει στο θέατρο της ΕΗΜ όπου έχει ζήσει στο παρελθόν ξεχωριστές στιγμές στο πλευρό του πατέρα του. Μίλησε με τρυφερότητα για εκείνον «που με το κλαρίνο του έστειλε στα πέρατα του κόσμου τα μοιρολόγια μας και την Ηπειρώτικη μουσική μας».
Από παιδάκι φτωχό και πεινασμένο σε κάποιο χωριό της Ηπείρου, ο Τάσος Χαλκιάς βρέθηκε να παίζει σε Ευρώπη και Αμερική και να τον υμνούν σπουδαίοι «σπουδαγμένοι» της μουσικής άνθρωποι. Ηταν ο άνθρωπος που εξήντα ολόκληρα χρόνια πάλεψε να κρατήσει την παράδοση μας ζωντανή και να την μεταφέρει ατόφια στους νεώτερους. Μια ήταν η φράση που έλεγε μέχρι τα τελευταία του ο μπάρμπα Τάσος «Την παράδοση και τα μάτια σας!!», που δυστυχώς, όπως είπε ο Λάκης Χαλκιάς η Πολιτεία – και όχι μόνο - δεν άκουσε ποτέ!.
Μια μοναδική συναυλία
Ευχαριστώντας με όλη του την καρδιά, όπως είπε, το πλήθος του κόσμου και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γι' αυτή την ωραία εκδήλωση, ο Γιάννης Μαρκόπουλοςέδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της συναυλίας, την οποία διηύθυνε ο ίδιος, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στον πλούτο του έργου του.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρώτο μέροςήταν η παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Γ. Μαρκόπουλου,«Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα», και την ίδια χρονιά ανέθεσε στουςΝίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο. Στη χτεσινή συναυλία, το «σεργιάνι» στις στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, στα διδάγματά της, στα «χρόνια τα δίσεκτα», στη δύναμη του λαού, στη «μέρα αναστάσιμη που ο λαός θα παίζει τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριά», ανέλαβαν ερμηνευτικά οι Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος
Μουσικόραμα
Λάκης Χαλκιάς & Χαράλαμπος Γαργανουράκης Παρουσίαση
____________________________________________________
Δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, ο Λάκης Χαλκιάς και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, με μία ιστορία τόσο γερά και απόλυτα αποτυπωμένη πάνω τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μας χαρίσουν τρεις Παρασκευές απόλυτης μουσικής μυσταγωγίας στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη.
Η συνηθισμένη διαδικασία έχει ως εξής: Ετοιμάζεις το ερωτηματολόγιο από το σπίτι και ξεκινάς! Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι ίδια. Το μπλοκ με τις ερωτήσεις έκλεισε, διότι η κουβέντα δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις και εξελίχθηκε ακολούθως:
Παρουσίαση και συνέντευξη του Λάκη Χαλκιά & Χαράλαμπου Γαργανουράκη από την Μίνα Μαύρου στο "Μουσικόραμα"
Μίνα Μαύρου: Περπατάτε χρόνια τώρα και οι δύο στο μονοπάτι του παραδοσιακού τραγουδιού χωρίς να λοξοδρομείτε! Δύσκολη επιλογή;
Ο Τραγουδιστής του λαού
Το ξέρω!.. Οι φίλοι αναγνώστες και αναγνώστριες αυτής της σελίδας θα εντυπωσιαστούν από τις πολυσχιδείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενός ανθρώπου, σαν τον Λάκη Χαλκιά, που όταν τον πρωτάκουσα άφησα τα δάκρυά μου να πέφτουν σαν βροχή!.. Κάθε στίχος που ερμήνευε ήταν σαν να έβλεπα στα μάτια τον δακρυσμένο Έλληνα, που έφυγε για την ξενιτιά αφήνοντας πίσω του οικογένεια και παιδιά με την ελπίδα να βγάλει χρήματα και να γυρίσει πίσω!.. Αυτός ο Έλληνας που σαν άλλος Οδυσσέας ήθελε να δει νοσταλγικά τον καπνό να βγαίνει από το τζάκι του σπιτιού του κι από κει και πέρα ας τον παρέσυρε η μοίρα στο πεπρωμένο του!..
ΑΠΟ σήμερα τους φίλους της σελίδας μας κοσμεί ένας μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς!.. Ο τραγουδιστής του λαού!..Τον Λάκη Χαλκιά τον πρωτάκουσα όταν τραγουδούσε το τραγούδι που άγγιξε τις καρδιές όλων των Ελλήνων, το τραγούδι που μιλούσε για την ξενιτιά και τη μετανάστευση: «Η φάμπρικα», σε στίχους Γιώργου Σκούρτη και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου!..
Από τότε θέλησα να μάθω περισσότερα για τον άνθρωπο αυτό! Πως ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα. Πως είναι γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά και πως ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ, που είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας!Πενήντα χρόνια τραγούδι
Προλογίζοντας το 1982 στο θέατρο «Λυκαβηττού» την συναυλία-γιορτή για τα 125 χρόνια της οικογένειας των Χαλκιάδων, ο μεγάλος Ελληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης είπε…
«..Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που οι κομπανίες των Χαλκιάδων άρχισαν να γυρίζουν από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό παίζοντας και τραγουδώντας τις χαρές και τις λύπες του λαού μας, σε γιορτές, σε γάμους, σε πανηγύρια δημιουργώντας και αντλώντας από την μεγάλη δεξαμενή της μουσικής παράδοσης του τόπου μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην επαφή λαών και πολιτισμών, σε αυτό το σταυροδρόμι της ανθρώπινης ιστορίας που λέγεται Ελλάδα. Διατήρησαν αυτόν τον θησαυρό μέχρι τις μέρες μας, παραδίδοντας τον από πατέρα σε γιο σε τέσσερις γενιές, ατόφιο με τιμιότητα και αγάπη πλουτίζοντας τον με νέα κάθε φορά ακούσματα και νέες αξίες από τις λαϊκές εμπειρίες της κάθε γενιάς.»
Ρυθμός Stage 1
Ο Λάκης Χαλκιάς και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης στο Ρυθμός Stage
H διεύθυνση της μουσικής σκηνής "Ρυθμός Stage", αποφάσισε να τους ενώσει για να μπορέσουν οι φίλοι και θαυμαστές τους να τους απολαύσουν.
Ο Λάκης Χαλκιάς και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, για τρεις Παρασκευές (20/3, 27/3 και 3/4), υπόσχονται "ημέρες με μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης, που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλούν, τα τραγουδιστικά έργα των δύο καλλιτεχνών, έναν κόσμο δημιουργικής ανάτασης για το κοινό".
Έχουν κατακτήσει, εδώ και 40 χρόνια, μία ξεχωριστή θέση στο μουσικό πάνθεον ως ιδιαίτερες και σημαντικές προσωπικότητες - φωνές τραγουδιστικής έκφρασης, μοναδικές στο είδος τους με αφετηρία το ελληνικό τραγούδισμα, στον παγκόσμιο φωνητικό χώρο.
Οι δυο παλιοί φίλοι και συνεργάτες για 43 χρόνια, είναι από δυο κορυφαία και ξεχωριστά μουσικά τζάκια - στέκια της χώρας μας, την Ήπειρο και την Κρήτη.
Ρυθμός Stage 2
Με αφορμή τις εμφανίσεις του Λάκη Χαλκιά με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη στο «Ρυθμός Stage», αναζητήσαμε τον Λάκη Χαλκιά για να μιλήσουμε και να ξεδιπλώσουμε κομμάτια από την προσωπική του διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη
- Πόσους χρόνους ιστορίας μετρά η ιστορία της μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων;
Φέτος μετρά 168 χρόνια! Με βάση το δημοτικό τραγούδι. Τρεις γενιές μεγάλωσαν και κινήθηκαν με άξονα το δημοτικό τραγούδι. Η τέταρτη γενιά, στην οποία ανήκω, πέρασε και στο λαϊκό και τις ευρωπαϊκές ορχήστρες. Η πέμπτη γενιά που ακολουθεί έχει αποκοπεί εντελώς από το δημοτικό τραγούδι.
- Και ποια είναι η αιτία που αποκόπηκε;
Έφυγαν οι μεγάλοι δάσκαλοι. Η μεγάλη σχολή των Χαλκιάδων σταμάτησε γύρω στο 1973-74, όταν πέθανε ο μπαρμπα-Φώτης, ο τραγουδιστής που κρατούσε το συγκρότημα. Στη συνέχεια, μεγάλωσε ο πατέρας μου, όπως και τα υπόλοιπα αδέλφια του.
- Η δική σας πορεία στο τραγούδι πότε ξεκινά;
Στην Κύπρο 2013
Γιάννης Μαρκόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης (Από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Τα τραγούδια της Φωτιάς" με αποσπάσματα της ιστορικής συναυλίας του 1974) Copyright © ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Με μια συναυλία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου θα τιμήσει η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής θα παρουσιαστούν εκτενή αποσπάσματα από το έργο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και άλλα γνωστά έργα του συνθέτη. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Κούλης Θεοδώρου, Αντώνης Κουτρουμπής, Σοφία Μιχαηλίδου και η χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού.
Οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Ξυλούρης και Λάκης Χαλκιάς συνατήθηκαν στην ιστορική συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μετά την πτώση της Χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Τώρα, 39 χρόνια μετά, θα συναντηθούν ξανά στην Κύπρο. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Στην Πάτρα
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 αλλά και της συμπλήρωσης φέτος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος της Πάτρας διοργανώνει μία ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση, με τίτλο «Κράτησα τη ζωή μου», η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 στο Κινηματοθέατρο «Πάνθεον» (Γούναρη 34), στις 8.30 το βράδυ.
Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της μεγαλύτερης πόλης της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, με ερμηνευτή τον μεγάλο Ηπειρώτη στην καταγωγή τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά. Στη συναυλία θα συμμετάσχει και τμήμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.
Συνέντευξη Ιανός
Χαλκιάς - Καζαντζίδης
Ο Λάκης Χαλκιάς, είναι τραγουδιστής. Γεννημένος στα Ιωάννινα ανήκει στην τέταρτη γενιά της σπουδαίας μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων. Από το 1960 μέχρι τις μέρες μας, συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στην διάδοση και διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης και σύγκαιρα προσθέτει σε αυτή. Προσθέτει παραμένοντας παραγωγικός και ακμαίος και δημιουργώντας στα πλαίσια που ορίζει η ορθόδοξη λαϊκή δημιουργία.
Ο Λάκης Χαλκιάς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και μας έγραψε ένα σύντομο κείμενο – αναφορά στη γνωριμία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη και στην συνύπαρξη των δύο τραγουδιστών με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, σε studio ηχογράφησης το 1981.Μαζί με το κείμενο μας προσφέρει (και τον ευχαριστούμε διπλά για αυτό) μια φωτογραφία της σημαντικής αυτής συνάντησης.